Goed samenwerken, hoe doe je dat?

Samenwerken is nog niet zo makkelijk. Soms gaat het vanzelf en soms ook niet. Werken met mensen die anders zijn of die een heel ander perspectief hebben, hoe doe je dat?

Hoe zorg je ervoor dat iedereen die dat wil mee kan praten en dat elke stem gehoord wordt?

In samenwerking gaat het om het voeren van goede en moedige gesprekken.

Gesprekken waarin de volgende twee termen centraal staan:

  • Vrijmoedig spreken
  • Openhartig luisteren

Beide klinken vanzelfsprekend, maar worden lang niet altijd toegepast.

Want hoe doe je vrijmoedig spreken in een omgeving waarin je je niet helemaal vertrouwd voelt of als je denkt dat je de enige bent die anders denkt. En hoe luister je openhartig als iemand het tegenovergestelde vindt van wat jij vindt. Met 2 principes en 3 stappen uit Deep Democracy is het mogelijk om goede gesprekken te voeren en tot een mooie samenwerkingsrelatie te komen waarin alle verschillen er mogen zijn. En optimaal gebruik gemaakt wordt van het potentieel van de groep.

Opzoek naar een procesbegeleider in Friesland?

Ik begeleid organisaties graag in het proces naar een open en heldere communicatie. Daarbij maak ik gebruik van Deep Democracy. Deep Democracy is een zienswijze, filosofie en Methodiek die uit Zuid Afrika komt en die helpt om echt goede gesprekken met elkaar te voeren. Echt goed in verbinding met elkaar conflict te hebben en inclusieve besluiten te nemen met wijsheid van niet allen de meerderheid maar ook de minderheid.

Nieuwsgierig? Ik vertel je er graag meer over!